Kunsten å sy kostymer

Kunsten å sy kostymer

Vi møter Petra Gjørvad i leiligheten sin på Grønland i Oslo en lørdagsformiddag, hvor hun bor med sine to katter Zoey og Tristian. Leiligheten er lys og fin, og et eneste stort hobbyrom. Hun har alltid elsket å sy og lage ting, og er nå aktuell med både design og laging av kostymer til musikalen «Into The Woods» som settes opp på Chateau Neuf i juni.

Petra Gjørvad, en up-and-coming motestudent valgte å sette karrieren som sykepleier til side for å gå på kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo. Kostymelaging som karriere hadde i bunn og grunn alltid vært planen. Rett etter videregående søkte Petra på Kunsthøgskolen i Oslo, uten å komme inn. «Sykepleieren ble på en måte noe jeg gjorde i mellomtiden, for kostyme og design har alltid vært planen». Året etter endt sykepleierutdanning valgte Petra å jobbe ett år som sykepleier for å praktisere yrket, og tok jobb på et sykehus. Jobbåret ga gode erfaringer som sykepleier, og en mulighet til å jobbe som sykepleier ved siden av den store hobbyen.

Etter jobbåret søkte Petra bachelor i kles- og kostymedesign ved KhiO igjen, og kom inn gjennom nåløyet på skolen med de mest prestisjefulle kunstnerlinjene i landet. «Når jeg fikk beskjeden om at jeg hadde fått plass, ble jeg bare helt ubeskrivelig glad, det var så gøy!». Hun forteller at det er helt fantastisk å gå der, og trives veldig godt. Selv om lærerne av og til uttrykker bekymring over at hun har påtatt seg et så stort prosjekt utenom skolen som «Into The Woods».

Før «Into The Woods» har Petra laget mye kostymer til meg selv og andre bekjente. Hun har også påtatt seg andre oppgaver knyttet til kostymedesign blant annet ved tidligere oppsetninger av Teater Neuf. «Into The Woods er det største prosjektet frem til nå, og jeg angrer ikke på valget. Av og til sent om kvelden kan tanker som «Hva faen er det jeg driver med» dukke opp, men i det store og hele angrer jeg ikke» ler Petra. I tillegg er prosjektet veldig relevant til studiet.

Når begynte interessen for design og kostymelaging?

«Jeg har alltid elsket og sy og lage ting. Under skolerevy på videregående skjønte jeg at jeg ville ha det som jobb». Hun forteller også at på ungdomsskolen under en jubileumsforestilling, var kostymer det eneste hun ville drive med. Som barn, elsket hun alltid å kle seg ut, så gleden rundt kostymer har alltid vært der. «Stort sett har jeg sydd hele livet. Jeg fikk min egen symaskin i femte klasse, og den er fortsatt favoritten». Hjemme hos Petra er det ikke bare én symaskin å finne. Hun har totalt fem maskiner, hvor tre av dem fungerer, og de to andre står som dekorasjon.

Når det gjelder kostymene til «Into The Woods» arbeider Petra utenom skoletid og jobb. Da er det fint å ha noen til å hjelpe når hverdagen blir litt hektisk. «Jeg har to stykker, Lilly Alice Steffensen og Andrea Grøneng, som hjelper meg ca. en gang i uka med å sy, og det er fint fordi da føler jeg ikke at jeg er helt alene i dette store prosjektet».

Hvordan går du frem når du skal designe et kostyme?

«Når jeg skal designe kostymer, starter jeg med å lese manus et par ganger, og lager meg en liten karakteranalyse med personligtrekk ut fra det. Jeg noterer hva jeg tenker underveis i manuset, og tegner det jeg ser for meg». Deretter tar hun med tegningene til regissøren, Bjørn Birch, og de diskuterer seg imellom hva mulighetene er og hva som passer best. Etterpå lager Petra helt nye skisser ut fra det, helt til de har kommet frem til et resultat begge er fornøyde med. Det har også vært nødvendig å diskutere med resten av det kunstneriske team, som jobber med hår og sminke til karakterene.

I «Into The Woods» er det ca. 30 kostymer som skal designes og sys. Mange karakterer skal ha flere kostymer. Hvor mye tid går det på et kostyme?

«Det kommer veldig an på! De mest krevende kostymene kan ta en uke, i og med at jeg bare ved siden av skolen». Dette er da uten designperioden, som også tar tid. En annen utfordring er å følge budsjettet, noe man skal følge, men også helst havne under. «Man må selvfølgelig vurdere nøye hva man skal kjøpe, og hva man skal prioritere. Og det kan være utfordrende til tider».

Når forestillingene er over, og kostymene har gjort sin oppgave i samarbeid med skuespillerne, vil reisen for mange av kostymene være over. «Stoffet på storskjørtene kan jo brukes igjen, men ellers vil mesteparten av kostymene bli igjen på Chateau Neuf. Selv har jeg kanskje lyst til å beholde heksas kappe som et minne, og kanskje hjelperne mine vil beholde ett også».

I skrivene stund er det en og en halv måned til premiere. Kostymene er i full sving og godt i gang, men ikke helt ferdige. Når tenker du at kostymene er klare? «Jeg blir å jobbe med siste finish helt frem mot premieren, og da kan jeg bare slappe av og nyte forestillingen. Alt i alt er jeg veldig glad for at jeg tok på meg dette prosjektet. Til tider kan det bli litt mye på en gang, men det er jo bare for en periode. Det har vært veldig gøy å jobbe med kostymene, og jeg gleder meg til å se sluttresultatet!»

Premieren går av stabelen 9. juni, så om du vil se flotte kostymer på flinke skuespillere, er du hjertelig velkommen til en storslått kveld på Chateau Neuf!

Teater Neuf setter opp musikalen “Into the Woods” på Chateau Neuf i juni. En forestilling med musikk komponert av verdenskjente Stephen Sondheim, regissert av Bjørn Birch. Forestillingen settes nesten opp utelukkende basert på frivillighet, og det er blod, svette og gledestårer som ligger bak dette arbeidet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.